top of page
Vyhledat

#11 lekce: Žebříček hodnot

Ještě předtím, než si stanovíte své cíle, je dobré zamyslet se nad tím, jaké jsou vaše životní hodnoty. Podle toho, jak vypadá náš žebříček hodnot, často jednáme a rozhodujeme se. Nebo bychom aspoň měli, abychom byli spokojení.


Hodnoty v životě představují něco, co dává našemu životu smysl. Prostřednictvím našich hodnot naplňujeme naše potřeby. Základem jsou fyziologické potřeby (jídlo, pití, sex, spánek, …), dále bezpečí a jistota (domov, práce, zdraví), společenské potřeby (kamarádi, přátelé, rodina), uznání (respekt, úcta) a v neposlední řadě také seberealizace (sebepřijetí, vnitřní etika, naplnění svých schopností, apod.).


Pokud patříte mezi ambiciózní lidi, pak máte v hlavě jistě spoustu cílů, kterých chcete dosáhnout. Nebo naopak, pokud jste často roztěkaní a netrpěliví, tak se zkoušíte realizovat ve spoustě oblastí a třeba vám žádná z nich pořádně nejde. K tomu, abyste si uvědomovali, které jsou vaše hlavní cíle, vám poslouží žebříček hodnot.

  1. Sepište si seznam hodnot, které vás napadnout. Může jich být 5, 10, … - rodina, sociální kontakt, zdraví, vzhled, zázemí, seberozvoj, odpočinek, psychická pohoda, domácnost apod.

  2. Z nich vyberte tři, které můžete v životě trochu upozadit a napište je na konec vašeho žebříčku. Potřebujete teď opravdu hubnout? Nebo vám bude stačit, když si udržíte váhu a budete se soustředit na své zdraví a psychickou pohodu? Potřebujete mít doma perfektně uklizeno? Nebo raději dáte přednost jiným činnostem? Dále vyberte tři pojmy, které jsou pro vás nejdůležitější. Pokud budete v psychické pohodě a dopřejete si každý den chvilku odpočinku, nezlepší to zvládání ostatních vašich povinností?

  3. Vyberte tři hodnoty, které jsou pro vás důležité a umístěte je na začátek žebříčku.

  4. Ostatní hodnoty doplňte podle vlastního uvážení.

Pokud si uspořádáte žebříček vašich hodnot, pak na základě nich si můžete nastavit i vaše cíle, kterých chcete v životě dosáhnout. Pokud vaše cíle budou korespondovat s vašimi hodnotami, máte šanci uspokojit a naplnit právě to, po čem v životě toužíte.


Pokud se vám zdá, že nemáte jasnou představu, jakou identitu chceme přijmout za vlastní, ale rádi byste s nějakými dobrými návyky začali dnes a nejjednodušší zaměřit se na základní návyky.


Spánek – Jak vypadají vaše víkendy? Jsou uvolněné, pohodové, máte spoustu energie a chuť něco podniknout? Třeba je to i tím, že jste se dobře vypsali. Zamyslete se, zda spíte dostatečně i v průběhu pracovního týdne.


Pokud nemá člověk dostatek spánku, má špatně nastavený režim, pak nemusí být v práci tak efektivní, může být více nevyrovnaný, nesoustředěný, roztěkaný nebo nervózní. Často se rozhoduje impulzivně a podlehne svým zlozvykům.


Pokud chcete mít více energie na zvládání vašich každodenních povinností, zkuste si začít zapisovat, kolik hodin spíte, jaký byl váš spánek, v kolik jste vstávali nebo šli spát, abyste dostali představu, kolik hodin průměrně spíte a uvědomili si, co je potřeba zlepšit.


Večer před usnutím už zkuste neprojíždět pracovní maily, ale věnujte čas rodině, povídejte si a odpočívejte. Dobré je připravit si věci i na příští den, abyste ho mohli zvládnout snadněji a s větším klidem. Večer už používejte jen tlumené osvětlení, vyhněte se kofeinovým nápojům, příliš těžkým jídlům a raději si uvařte meduňkový čaj. Vyhýbejte se i větším diskuzím, aby váš mozek přešel do klidového režimu. Do postele neuléhejte s mobilem nebo notebookem. Vyvětrejte si, zatemněte co nejvíce ložnici a zkuste chodit spát v pravidelnou dobu, abyste načerpali síly na další den. Vhodná je také meditace, která vám pomůže pročistit si mysl.


Čtení – Kdysi jsem měla utvrzelou představu o sobě, že jsem nečtenář a knihy mě číst nebaví. To se ale změnilo poté, co jsem si navykla číst 20 minut. Už od dětství mě tatínek učil (při přípravě na přijímačky na gympl), ať čtu.


Chcete zjistit, jak funguje pračka? Přečtěte si návod. Chcete zjistit, jak si máte sestavit jídelníček? Přečtěte si knížku Moderní výživa ve fitness nebo O výživě. Chcete zjistit, jak si vybudovat návyky? Přečtěte si knížku Atomové návyky.


Kolik knih jste v průběhu posledního roku četli? Kolik zajímavých podcastů jste si poslechli? Jste jen bezmyšlenkovití komzumenti sociálních sítí? Pokud jich nebylo mnoho, pak se zkuste zamyslet nad tím, zda s tím nechcete něco udělat.


Člověk se učí celý život a je dobré si návyk, který jsme si ve škole vypěstovali, stále udržovat. Díky knihám a podcastům, které budete číst nebo poslouchat každý den, můžete získat cenné informace, které se vám budou hodit v každodenním životě, pro seberozvoj nebo jako motivace začít něco tvořit nebo podnikat. Kromě toho knihy procvičují náš mozek, aktivují nás k tomu o věcech přemýšlet, rozvíjí naši fantazii a představivost, rozšiřují slovní zásobu, zlepšují naši paměť, zlepšují soustředění, dokážou člověk odtrhnout od každodenních starostí. Myslíme si, že stojí za to to aspoň zkusit.


Psaní – Neznám už příliš moc lidí, kteří by pravidelně o něčem psali. Lidé už čím dál častěji omezují na smajlíky, a to i jako reakce na příspěvky na sociálních sítích místo komentářů, a píšou stručnější a stručnější SMS zprávy.


Psaní je ale skvělým nástrojem k utřídění vašich myšlenek. Pokud o věcech přemýšlíte, sníte a plánujete, pak je to skvělý návyk. Nicméně, pokud si člověk věci zároveň i sepíše, dostává se v přemýšlení na další úroveň.


Naše úvahy si můžeme vizualizovat pomocí myšlenkových map, můžete si začít psát pravidelně deník, sepsat si různé seznamy (např. věci, ze které jsem vděčný, čeho jsem v životě dosáhl, …) a díky tomu budete mít i jasnější představu o sobě samých.


Psaní je skvělým pomocníkem ve všech oblastech, ať už se to týká tvůrčího psaní, kdy si sednete a začnete psát knížku nebo blog, své vlastní myšlenky, motivace, přemýšlet nad sebou samým, nad prací, kterou děláte, nebo jak trávíte svůj čas; nebo sepisování TODO listů, plánů na to, co je potřeba udělat, sepisovat si zásadní události, které vás čekají a vytyčovat si činnosti, které chcete stihnout. Vše má v našich životech smysl, a pokud si na to najdete čas, uvidíte, že budete mít váš život více pod kontrolou.


Psaní je také skvělým pomocníkem pro každodenní povinnosti a organizaci vašeho času. Díky němu můžete lépe zvládat balancovat mezi prací, domácností, rodinou a najít si tak volný čas pro sebe. Ne každý z nás je plánovací typ a ne každému může vyhovovat si každý den přesně stanovovat od kdy, do kdy bude co provádět. Někteří rádi dělají, co právě potřebují a přizpůsobují se podmínkám a ne svému TODO listu. Jednou za měsíc je ale i pro ně dobré si sednout a projít si všechny důležité události, které je ten měsíc čekají, aby na ně nezapomněli, a zamyslet se nad tím, kam chcete směřovat a jestli to, co děláte, vám dává smysl, případně, které další stránky chcete rozvíjet.


Pohybová aktivita – Píšu pohybová aktivita a ne sport, a to záměrně. Ne každý může být duší sportovec, ale přeci jen taková chůze je pro každého člověka přirozená. Každý člověk bez ohledu na věk, své schopnosti a nadání by se měl pravidelně hýbat. Pomůže to nejen vašemu fyzickému zdraví, ale i psychickému. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit!


Pokud má člověk den na nic, je naštvaný nebo vystresovaný, je jedním z prostředků, jak se toho zbavit, jít se projít, zaběhat nebo se aspoň protáhnout, třeba pomocí jógy. Aktivita vám pomůže vyvětrat si hlavu a díky vyplaveným endorfinům se vám možná zlepší i nálada.


Každopádně pravidelný sport vám může také pomoct zlepšit kvalitu spánku a vzpomeňte si na karanténu, nebylo fajn občas vypadnout z domu na čerstvý vzduch? Určitě se vám pak lépe pracovalo, byli jste soustředěnější, kreativnější a efektivnější.


Jídlo a pití – Jídlo a pití je pro všechny součástí našich každodenních návyků. Obecná rada zní, najděte si takový způsob stravy, který je dlouhodobě udržitelný a který vám vyhovuje. Pokud podlehnete trendům a nebudete to v souladu s vašim přesvědčením, pak často v daném režimu dlouho nevydržíte.


Výzkumy nevýzkumy, nálada a pocity jsou ovlivňovány z podstatné části i stravou. Pokud jsme hladoví, jsme nevrlí, pokud si dáme něco dobrého, budeme spokojení. Pokud do svého těla budeme dodávat dostatek živin, máme větší pravděpodobnost, že budeme spokojeni. Pokud se budeme dlouhodobě podvyživovat, tak nemusíme být ani při úspěšném spokojeném životě šťastni, protože naše tělo nebude mít potřebné živiny k tomu, aby vytvořily ty správné hormony, které v nás pocit štěstí vyvolají.


Zkuste si proto najít ve stravování rovnováhu mezi tím, co vás uspokojuje a co dodává vašemu tělu živiny. Je to proces dlouhodobý, ale pokud si takový režim najdete, je to k nezaplacení.

 


Úkol


Vytvořte si žebříček vašich hodnot. Zkuste si po dobu měsíce zapisovat váš spánkový režim. Začněte si vést čtenářský deník. Naplánujte si pohybovou aktivitu. Zkuste se si 2-4 týdny zapisovat své jídlo do Kalorických tabulek.


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page