top of page
Vyhledat

#15 lekce: Zpříjemněte si svůj nový návyk

Co vás motivuje k tomu, abyste dělali nějaký zlozvyk? Často je to to, že se jedná o něco příjemného, uspokojujícího. A proč nechcete dělat nějaké zvyky? Protože jsou nudné, nezábavné, nepříjemné? Pak zkuste své nové návyky udělat příjemnější. Čím příjemnější, snazší, zábavnější váš nový návyk bude, tím spíše ho budete provádět.



Zvyk je činnost, která nás vede ke změně našeho stavu. Chodíme na masáž, abychom se cítili uvolněnější. Díváme se na televizi, abychom se odreagovali. Především zlozvyky jsou spojené s rychlou odměnou, ale z dlouhodobého hlediska přináší negativum. Naopak dobré návyky nám nepřizpůsobují tak rychlé uspokojení, ale jejich význam poznáme až časem. Z toho důvodu je dobré zpříjemnit si i dobré návyky natolik, abychom nemuseli čekat na jejich dlouhodobý výsledky, ale měli z nich potěšení nebo získali odměnu ihned po jejich provedení. Tím pádem si spojíte daný zvyk s něčím příjemným a nebudete ho vnímat jen jako nutné zlo.


Podívejme se na konkrétní příklady. Jako dobrá motivace může být u cvičení nové pohodlné oblečení. Ve vytahaném tričku s těsnými tepláky se vám bude cvičit o hodně hůř než s pohodlnou sportovní podprsenkou, legínami a funkčním nátělníkem. Kupte si šampon nebo sprchový gel s příjemnou vůní a používejte ho jen po tréninku. Díky tomu si spojíte sportovní aktivitu s něčím příjemným, co po něm následuje. Pokud cvičíte sami ve fitness centru, pak si zkuste namíchat do sluchátek nějaký oblíbený mix písniček, při jízdě na rotopedu sledujte klidně svou oblíbenou Youtuberku na mobilu. Zpříjemněte si nový zvyk, jak nejlépe to jde.


Snažíte se jíst zdravě? Co takhle najít si nějakou dobrou restauraci, kde vaří dobré nutričně vyvážené jídlo? Jde o to, udělat si to jednoduché a příjemné. Načerpáte tam aspoň inspiraci na to, co máte vařit doma. A co takhle koupit si nějaký nový přístroj do kuchyně - nový polívkovar, toastovač, nepřilnavou pánvičku, kuchařku nebo nové barevné krabičky na jídlo do práce? Nové věci budete chtít vyzkoušet, a o to větší tendenci budete mít vařit si dobré jídlo, připravit si jídlo do předu a dbát o svůj jídelníček.


Neradi pijete? Pijte za pomocí brčka, přidejte do vody kolečko citrónu a snítku máty a uvidíte, že čím lákavěji bude obyčejná voda vypadat, tím snadněji se vám bude pít. Nemáte rádi zeleninu, ale rádi byste ji do svého jídelníčku zařadili častěji? Nemusíte chroupat mrkvičku – připravte si raději mrkvové, batátové nebo jiné zeleninové hranolky v troubě, udělejte i jogurtový dip s koprem a uvidíte, že to bude snadnější. Nebo si připravte brokolicovou nebo květákovou pizzu. Není nad tu obyčejnou a tu si klidně jednou za čas dejte. Ale pokud chcete jíst zdravě, zkuste trochu ošálit vaše smysly.


Kromě zpříjemnění zvyků můžete použít nějakou formu odměny. Co se týká soustředění může být po 20 minutách soustředěné práce, například 5 minut na sociálních sítích. Nebo si dejte na stůl kasičku a pokaždé, když uděláte nový zvyk, hoďte do ní deset korun. Až bude kasička plná, můžete se něčím odměnit – zajít si na masáž, na welness nebo vymyslet jinou odměnu, která vás potěší.


Samozřejmě, že odměna by neměla být kontraproduktivní. Pokud si zajdete zacvičit, pak jako odměna čokoládový dort by vás přivedla zas k nule. Ale co si místo toho skočit na nějaký dobrý vyvážený oběd do dobré restaurace?


Zkuste nový návyk udělat zábavnější. Zapojte se do nějaké výzvy. Sociální sítě jsou teď plné výzev různého charakteru. Nejen, že budete mít jasný plán, co dělat (cvičební plán, plán aktivit, čtenářská výzva), často i komunitu lidí, která se do výzvy zapojí a s níž budeme moc sdílet vaše úspěchy a neúspěchy, ale zároveň je to jistá forma hry, díky které nebudete vnímat zvyk jako povinnost, ale jako zábavu, kterou můžete sdílet s ostatními.

 


Úkol


Sepište si, jakým způsobem si můžete své nové návyky zpříjemnit nebo se za jejich pravidelné plnění odměnit.


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page