top of page
Vyhledat

#16 lekce: Jak se vypořádat s neúspěchem

Nikdo není dokonalý a ani to není cílem. Každý z nás občas sejde z cesty, i když jsme více či méně motivovaní. Může to být tím, že změníme prostředí, jsme nemocní, zaneprázdnění, řešíme naléhavé problémy nebo se nám jednoduše nechce. Ale vždy je potřeba se na cestu dívat z dlouhodobé perspektivy.



Lidé si často myslí, že pokud pokud jednou poruší, co si předsevzali, je vše ztraceno a oni se na to vše můžou vykašlat. To je jako byste píchli kolo od auta a vy jste ho raději prodali, protože nefunguje.


K cíli vás povede to, pokud budete daný zvyk provádět většinu vašich dní. Tak jako ve fotbale. Také nevyhraje zápas ten, kdo dá všechny padlé góly, ale ten, kdo dá většinu gólů. Michael Jordan nedal za svou kariéru 9000 střel na koš, a stejně jsem byl nejlepší. A stejně tak můžete přemýšlet o vašich návycích. Snažte se proměnit většinu svých šancí uspět.

Důležité je se dopředu připravit – udělat si tzv. záložní plán. Pokud něco nestihnete, zapomenete nebo prostě nebude ve vaší moci úkol zvládnout, pak by měl následovat plán B. Např. pokud si večer nepůjdu zaběhat, pojedu zítra do práce na kole nebo si ráno 20 minut zacvičím doma. Pokud si dám na oběd vydatnější jídlo, večer si připravím lehčí večeři. Pokud nebudu mít čas se nasvačit, dám si aspoň kefír, který mám připravený vždy v lednici.

Neznamená to, že byste měli nakonec skončit tak, že se jeden den přejíte a druhý den budete na salátu! Takhle teda ne! Měli byste dále pokračovat ve vašem režimu a nesnažit se kompenzovat něco, co jste třeba trochu zanedbali.


Učte se z chyb! To, co jsme udělali, už zpátky nevrátíme. Co ale můžete udělat, je chybu už neopakovat a poučit se z ní. Pokud se vám ten den něco nepodařilo - nevyspali jste se, vynadali jste zbytečně dětem, nestihli jste termín odevzdání úkolu nebo jste naopak pracovali až do noci a nenašli jste si čas na svého partnera nebo sebe, zapište si danou věc a připište k ní, jak byste jí mohli příště zvládnout lépe. Díky vědomému jednání můžete ze svého života odstraňovat věci, které vám zbytečně brání ve spokojenosti.


Prezentace, získání práce, studijní pobyt v zahraničí…). Jsou to chvíle, které nám utkví v paměti, ze kterých budeme mít chvíli skvělý pocit, ale stejně jako např. náš narozeninový den se západem slunce naše nadšení často odejde. Soustřeďte se proto raději na malé věci, úspěchy, které formují váš život.


Vezměte si, že se bojíte prezentovat. Povedete se vám odprezentovat jedna velká konference. Možná pár dní budete mít ze sebe dobrý pocit, třeba se vám i na nějakou dobu zvýší sebevědomí. Ale možná už se tato příležitost jen tak nevyskytne a vaše odvaha prezentovat před ostatními časem odejde. Soustřeďte se proto raději na to, abyste se nebáli kdykoliv říct svůj názor, i když třeba nemusí být správný. Zkuste pokaždé, když budete ve společnosti více lidí, nesedět a neposlouchat ostatní, ale přidat aspoň jednu historku nebo myšlenku k dobru. Pokaždé, když budete s někým v místností, zkuste se ho zeptat aspoň na to, jak se má. Uvidíte, že pokud se s podobnými situacemi budete setkávat častěji a trénovat svůj dobrý návyk mluvit před ostatními, budete při prezentaci mnohem uvolněnější. Pěstujte si raději malé návyky, které mají mnohem větší vliv na váš život.

 


Úkol


Napište si ke všem vašim novým návykům plán B. Pokud se vám něco nepovede, zkuste si zapsat, jak byste mohli danou situace řešit lépe.



5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page