top of page
Vyhledat

#17 lekce: Vytvoř si sledovač návyků

Zažít si nějaký zvyk trvá – někdy 30 dní, jindy 60 dní a jindy třeba i půl roku. Za začátku je nutná trpělivost. I když daný zvyk vykonáváme a často i pravidelně, nevidíme hned výsledky. Ty přichází až s časem, a tak je občas těžké ve zvyku vytrvat. Ale věřte, že se úspěch dříve nebo později dostaví.


Představte si kostku ledu. Postupně zvyšujte teplotu o jeden stupeň. Začneme na -30°. Určitě uznáte, že pokud bych každý den zvyšovali teplotu o stupeň, kostka ledu by stále zůstávala téměř stejná. Po 29 dnech bychom byli na -1° a stále bychom neviděli výsledky našeho snažení, a tak bychom to vzdali. Kdybychom ale postupovali dál a vydrželi aspoň dva dny, pak by z ničeho nic během dne kostka ledu roztála. Důležité je ale setrvat. Možná to, že zatím nevidíte výsledky není to, že něco děláte špatně, jen ne tak dlouho, aby šly výsledky vidět. Ale jde vám přeci o to, abyste si zažili životní styl, který vám vydrží po celý život, a ne, abyste rozmrazili úspěšně jednu kostičku ledu.


Na dodržování nových návyků člověk občas zapomíná. Ztrácí pojem o tom, jak dlouho už se snaží. Občas překvapivě často slýchám, já už se snažím tak dlouho a stále nevidím výsledky. Když si ale člověk vede záznam o svých návycích, tak se sám diví, že ta dlouhá doba představuje třeba jen týden nebo měsíc. Navíc, jak jsem zmínila, není důležité, zda daný zvyk děláte každý den, ale většinu dní.


Abyste měli přehled o své úspěšnosti, můžete si zavést sledovač návyků (habit tracker). Každý den si můžete odškrtnout, zda jste daný návyk provedli nebo ne. Můžete jej používat i pro přípravu – např. si odškrtnout, že jste si dnes nekoupili sladkého domů, že jste si nachystali věci na trénink nebo připravili oběd do krabičky.


Důležité je si ale uvědomit, co chcete sledovat. Pokud je vašim cílem být efektivní v práci, pak to, že jste v práci byli 8 hodin nemusí znamenat, že jste odvedli takový kus práce, kterou jste chtěli. Lepší než čas v hodinách bude možná lepší odškrtávat si nebo zapisovat počet dokončených úkolů.


Také pokud se snažíte zhubnout, tak nebude zrovna ideální se každé ráno vážit a odškrtnout si úspěch v případě, že naměříte méně než předešlý den. Naše váha se během dne, týdne mění, a to že zrovna dnes nevážíte méně než předešlý den by vás mohlo zbytečně stresovat. Raději si zaškrtněte každý den, kdy se věnujete nějaké pohybové aktivitě nebo každý den, kdy se vám podařilo jíst vyváženě.


Sledovač návyků vám může sloužit jako taková berlička – motivace k tomu, abyste daný zvyk dodrželi, nebo v případě zlozvyku neprovedli. Asi se vám jen tak nebude chtít přerušit řadu křížků. Neznamená to, že zvyk musíte dělat opravdu každý den. Především na počátku vašeho snažení si dejte za cíl provést váš návyk aspoň jednou týdně, nebo třikrát týdně a postupně se zlepšujte. Výhodou provádět něco opravdu každý den je to, že to postupně začnete dělat automaticky a nebudete na zvyk zapomínat.


Pokud se vám ale časem nebude dařit dělat návyk, jak jste si představovali, zkuste se na to podívat jinak. Přemýšlejte o tom tak, že každý vynechaný den jen brzdí zažití vašeho nového zvyku, brzdí vás v přijetí nové identity. Proč byste to dělali? Proč byste si záměrně chtěli házet klacky pod nohy? Na věc existují vždy minimálně dva pohled. Zkuste se vždy na věc podívat tak, aby vás to motivovalo pokračovat dál. Vynecháte jeden den? No a co? Důležité je, abyste se vrátili zpátky, co nejdříve to jde. Každý vynechaný den vás jen utvrdí ve vaši staré identitě. Každý den máte ale možnost hlasovat pro vaši novou identitu.


Vyberte si způsob, který vám bude vyhovovat. Některým stačí jednoduchá tabulka, do které si sepíšou návyky a zlozvyky a ty si odškrtávají a někteří používají aplikace na mobilu.

 


Úkol


Zapište si své návyky do sledovače. Zkuste se zamyslet nad tím, co chcete sledovat a stanovte si přesný čas, kdy budete sledovač vyplňovat (nachystejte si upomínku na mobil).


41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page