top of page
Vyhledat

#14 lekce: Buďte architekti svého prostředí

Stejně jako u zbavování se návyků, tak i u zvykání si na návyky nové vám může pomoct prostředí. Nový návyk musí být snadné provézt, a tak je dobré se stát architekti svého prostředí a uzpůsobit si ho tak, abychom mohli nový návyk provádět automaticky, snadno a rychle.



Kdo je připraven, není překvapen. Důležitá je samotná příprava. Člověk je od přírody líný, a tak toho využijte. Představte si zvyk, který ještě neděláte – třeba chcete začít cvičit. Pokud byste nebyli připraveni znamenalo by to, ráno vstát, podívat se, zda je někde volná lekce, přihlásit se na ni. Zkontrolovat diář, zda máte v tu hodinu čas. Prohledat si šatník a najít oblečení. Prohledat botník a najít nějaké použitelné botasky. Nezapomenout si vzít ručník, připravit si jídlo…. atd. atd. Musím uznat, že v takovém případě bych první návštěvu fitka raději vzdala.


Pokud tedy chcete s nějakou sportovní aktivitou začít, připravte se den předem. Přihlaste se na lekci, sbalte si potřebné věci do batohu a batoh umístěte nejlépe do předsíně, abyste na něj nezapomněli. Připravte si upozornění na mobilu, abyste na lekci nezapomněli a uvidíte, že úspěch je téměř zaručený.


Pokud chcete cvičit doma po ránu, roztáhněte si den předem karimatku, připravte si video, podle kterého chcete cvičit a sportovní oblečení. Po probuzení pak automaticky sáhnete místo po domácím oblečení po tom sportovním a můžete se pustit do ranního cvičení.


Pokud chcete více dbát na to, co jíte, připravte si předem snídani – naložte si vločky do mléka, nakrájejte si ovoce a zeleninu, připravte si nakrájený chleba nebo pomazánku. Ráno pak jen vstanete a snídani budete mít rychle připravenou.


tVaříte jen o víkendu? Nechte si jednu porci stranou a můžete ji sníst v pondělí na večeři. Jen přijdete domů, ohřejete si ji a můžete hned jíst. Den předem si můžete nachystat i svačinu nebo oběd do práce. Mějte v práci plechovku s tuňákem, mraženou zeleninu nebo celozrnný kuskus. Pokud nebudete síhat, jen zalejete kuskus se zeleninou, přidáte tuňák a máte vyvážený oběd během 7 minut hotový. V práci si už v pondělí navezte potraviny do ledničky a do skříňky připravte další ingredience pro přípravu rychlé svačiny nebo oběda. Pokud si budete muset zajít pro něco do obchodu a víte, že se vám nebude chtít nebo nebudete stíhat, pak pro vás příprava bude užitečná. Žádné výmluvy nemají šanci.


Tak jako se zlozvykem i se zvykem vám můžou pomoct blízcí. Zapojte kamarádku, třeba se také snaží dodržovat zdravější styl, trochu se víc hýbat, a tak se můžete spolu domluvit a jít do toho společně. Můžete si vyměňovat recepty, chodit spolu na skupinové lekce, ale na druhou stranu se nesnažte srovnávat. Každý jsme jiní, máme jiný metabolismus, jinou konstituci těla, a tak může jít jednomu hubnutí lépe, jinému hůř. Proto se s kamarádkou vzájemne motivujte, ale nesrovnávejte. Jediný člověk, se kterým se můžete srovnávat, jste vy sami.


Najděte si Facebookovou skupinu, která se daným tématem zabývá. Není to rozhodně zdroj důvěryhodných informací, ale poskytne vám motivaci. Uvidíte, že v tom nejste sami. Pokud budete v prostředí, kde je daný zvyk normální, jste obklopeni lidmi, kteří se snaží o totéž, bude vaše jednání normální. Pokud například budete ve skupině lidí, kteří pravidelně cvičí, vaří si například obědy do krabičky doma, pak pro vás bude normální netrávit odpoledne doma, ale jít si zacvičit a nejít na oběd do restaurace, ale jíst svoje vlastní jídlo.

 


Úkol


Sepište si seznam, jakým způsobem můžete modifikovat své prostředí, aby se vám lépe dařilo dodržovat vaše návyky. Zkuste si promyslet, co si můžete připravit předem.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page