top of page
Vyhledat

#1: Úvodní lekce

Základ Habit akademie daly dvě knížky, a to Atomové návyky od Jamese Cleara a Zázračné ráno od Hala Elroda. Obě mě naučili jedno – pomocí malých změn - návyků a rituálů - ve vašem životě, můžete dosáhnout velkých výsledků, které vás v životě posunout o kus dopředu.


Na úvod jsem si pro vás připravila úryvek z knížky Atomové návyky, abyste získali představu, o čem knížka je.




Každý máme občas chvíli, kdy toužíme ve svém životě něco změnit. Pokud žádnou takovou touhu aktuálně nemáte, pak jste pravděpodobně šťastni. Jak říká James Clear ve své knize:

„Štěstí je duševní stav, který nastane, jakmile si nepřejeme svou situaci změnit.“

Štěstí je ale pomíjivé, protože každý z nás v životě občas zatouží po změně. Díky tomu, ale získáváme motivaci něco dělat. Bez touhy jsme sice spokojení, ale bez ambicí. A je jen na nás, jak moc jsme ambiciózní.


Naše přesvědčení změnit stav, ve kterém se nyní nacházíme, často ztroskotá na tom, že se necháváme odradit přesvědčením, které o sobě máme. Říkáme si:

Nejsem dost dobrá/ý, dostatečně sebevědomá/ý nebo průbojná/ý, abych svých cílů dosáhl(a).

Ale nebojte. I přesvědčení, které o sobě máte, lze změnit.


Mnoho návyků a přesvědčení o sobě v sobě máme zakořeněných od dětství. Ale i ty lze změnit. V první řadě je důležité více vnímat to, co děláte, kdy to děláte a proč. Díky tomu můžete nejprve zmapovat vaše návyky a zlozvyky a začít na nich pracovat.


Podle Jamese Clera totiž:

To co děláme je obraz toho, jaký typ člověka věříme, že jsme.

Tedy, pokud stále něco zapomínáte, pak se považujete za zapomnětlivého člověka. Pokud neuklízíte pravidelně ve svém bytě, pak se považujte za ne příliš pořádného člověka. Ale pokud chcete, lze to změnit.


Klíčovou věcí je stanovit si správné návyky, které chcete do svého života zařadit. I z jejich výběrem vám v rámci Habit akademie pomůžu. Mějte ale na paměti, že člověk se učí z chyb, a tak první neúspěchy neberte jako prohru. Předtím, než to vše vzdáte, zamyslete se nad tím zda:


  1. Provádíte zvyk ještě příliš krátce.

  2. Zvolili jste si špatný cíl.

  3. Po změně vlastně netoužíme.


Důležitá je také trpělivost. Vybudování návyku nějakou dobu trvá. Nejprve o návyku budete muset každý den usilovně přemýšlet, ale časem si ho zautomatizujete natolik, že bude běžnou součástí vašeho život a vy ho budete provádět naprosto bezmyšlenkovitě a budete mít kapacitu soustředit se i na jiné oblasti vašeho života a budete jen pozorovat, jaké pozitivní výsledky vám nově zažitý návyk v životě přináší.


Pokud tedy máte touhu ve svém životě něco změnit, tak směle do toho! Pamatujte, že pokud nic nezměníte, nic se ve vašem život nezmění.


Habit akademie by vám měla ukázat jeden ze způsobů, jak změn ve svém životě můžete dosáhnout -změn, které díky vypěstování si dobrých návyků a zbavení se zlozvyků, udržíte ne týdny, měsíce, ale do konce vašeho života, nebo do té doby, než se objeví opět další touha vaši situaci dále měnit.


Někteří lidé stráví celý svůj život čekáním na čas, kdy ve svém životě něco zlepší. Zkuste nečekat a pustit se do změny hned.


 


Úkol


Dnešní úkol je poměrně jednoduchý. Ráda bych se od vás dozvěděla, co vás přimělo s Habit akademii začít (napište do komentářů).




 

Nebojte se zeptat. Pokud vám nebudete něco jasné, ptejte se pod lekcí v komentářích, ve FB skupině Habit akademie nebo mi můžete napsat soukromý mail: zelana.fazolka.blog@gmail.com.

Vřele doporučuji zabrousit i do sekce Inspirace, kde najdete odkazy na knížky, které jsem sama přečetla a inspirovaly mě.


V neposlední řadě budu ráda za jakékoliv sdílení s hashtagem #habitakademie nebo #zelenafazloka a doporučení. Kurz je zcela ZDARMA a budu ráda, když jím inspiruji co nejvíce lidí.

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page