top of page
Vyhledat

#12 lekce: Jak si vybudovat nový návyk?

Minule jsme si řekli něco o základních dobrých návycích, na kterých byste mohli začít stavět (kvalitní spánek, strava, pravidelný pohyb, čtení a psaní) a také něco o tom, jak si vytvořit žebříček vašich hodnot, které vám můžou vybrat si cíle, kterých chcete dosáhnout, nebo jinak řečeno identity, kterou si chcete mít.



Nejprve si uvědomte, jaké dobré návyky ve svém životě dodržujete. Podívejte se na svůj seznam návyků a udělejte si přehled o tom, jak jste na tom. Tyto návyky vám můžou pomoct v rozvíjení návyků nových.


Dále se zkuste zamyslet nad tím, jakých cílů byste ve svém životě chtěli dosáhnout, ale jak jsme si říkali, spíše než konkrétní cíle, zkuste si vizualizovat člověka, kterým byste se chtěli stát. Chcete být aktivní člověk s dobrou fyzičkou? Chcete být spokojeným vyrovnaným člověkem? Chcete být dobrým partnerem, o kterého se může ten druhý opřít. Sepište si všechny tyto identity (cíle) na papír. Teď se podívejte na žebříček vašich hodnot a vyberte 1-3 hlavní oblasti, na kterých chcete v průběhu tohoto roku pracovat.


Někteří mentoři pracují s tím, že cíle musí být konkrétní a časově omezené. Pokud vám tento způsob vyhovuje, klidně si dejte nějaký konkrétní specifický časově omezený cíl, nicméně často se vážeme na něco konkrétního – musím zhubnout 10kg do Vánoc – ale podle mě to má dvě 'ALE':

  • Co když nezhubnut do Vánoc 10kg, ale jen 9kg? Je to neúspěch? Co když se mi podaří zhubnout jen 5kg, ale moje postava bude díky zpevnění vypadat lépe? Je to neúspěch? Díky časovému omezení volíme často zbrklé, zkratkovité cesty, které nám pomůžou dosáhnout cíle, ale nenaučíme se z nich z dlouhodobého hlediska nic.

  • Co když zhubnete do Vánoc 10kg? Znamená to, že poté už se můžeme vrátit do našeho běžného režimu a časem opět nabrat 10kg zpět a příští rok se zase snažit zhubnout znovu? Není lepší zažít si nějaký životní styl, který nám pomůže pomalu dosáhnout toho, po čem toužíme a který bude trvale udržitelný?


Poté, co si stanovíte svou vizi, sepište si ke každé nové identitě, důvody, které vás k rozhodnutí pracovat na dané oblasti svého života vedly. Stejně jako u zlozvyků se snažte být co nejvíce konkrétnější, abyste vždy sami sebe mohli motivovat k tomu na dané cestě pokračovat. Možná při sepisování sami pochopíte, že nemáte dostatek motivace nebo jsou vaše touhy zcela někde jinde, např. že vám nejde o to, abyste měli lepší postavu, ale o to, abyste byli více sebevědomí.


K tomu, abyste se stali člověkem, kterým toužíte, je potřeba získat dostatek důkazů o tom, že jste se skutečně takovým člověkem stali. A jeden ze způsobů je dokazovat si to každý den svými činy – návyky. Čím vícekrát daný návyk provedete (půjdete si zaběhat, přečtete knížku, uklidíte, …), tím silnější vaše přesvědčení o tom, že takoví skutečně jste, bude. Proto si ke své nové identitě si sepište návyky, které by jí mohli podpořit. Zamyslete se nad tím, jakou cestou můžete své nové identity dosáhnout a jaké jednotlivé kroky k ní vedou.


Pamatujte na to, že je dobré postupovat po malých krocích. Nechtějte ze dne na den změnit svůj život. Jednotlivé kroky musí být snadné, abyste měli tendenci je provést. Musí to být jednoduché, musíte to mít po ruce, po cestě nebo na očích a nesmí to trvat dlouho. Není důležité, aby vypadal návyk přesně tak, jak si představujete, že by měl ve vašem ideálním případě vypadat. Ale začněte úplně jednoduše.


Vezměte si třeba takový pohyb. Není důležité, abyste uběhli v kuse 40 minut. Zkuste si nejprve zažít to, že pokaždé, když přijdete domů, oblečete si sportovní oblečení, obujete botasky a vyjdete ven. Projdete se kolem bloku, uběhne 10 minut a vrátíte se domů. Pokud se vám ze začátku vůbec nechce, klidně začnete tím, že se každý den oblečete do sportovního oblečení. Klidně si dejte i držák na mobil, nastavte si hudbu, dejte si sluchátka do uší, poslechněte si oblíbenou písničku a zase se vysvlékněte. Jde jen o to, abyste váš mozek nastavili na to, že chcete jít běhat. A třeba po měsíci převlékání a vysvlékání vyjdete jednoho dne i před dům a vyběhnete.


Nespěchejte na sebe. Až si nový zvyk zažijete, pak na něm můžete dále pracovat. Důležité je, aby daná činnost skončila tzv. v tom nejlepším. Pokud už se budete přemáhat, pak to nemá cenu. Pro zavedení návyku je opravdu důležité, abyste ho měli spojený s něčím příjemným. Až se naučíte pravidelně chodit ven a chvíli běhat, až vám to přijde jako něco automatického a přirozeného, teprve pak začněte pracovat na délce běhu, intenzitě a vzdálenosti. Dokud ale necítíte, že danou věc děláte automaticky, nesnažte se jí si znepříjemnit.

Chcete zlepšit své stravování? Kdo říká, že si musíte vše vyřešit sami? Obraťte se na odborníky (ne výživové poradce, ale nutriční terapeuty), kteří vám pomůžou sestavit správný jídelníček, ne krátkodobou dietu, ale trvale udržitelný jídelníček. Bude to snazší!


Nemusíte také hned překopávat váš jídelníček od základu, dělejte malé pokroky. Zkuste se nejprve zaměřit na to, abyste ke každému slanému jídlu přidali porci zeleniny. To zvládnete, ne? Až budete mít zvyk zažitý, pak třeba přidejte celozrnné pečivo místo bílého. Postupně nahraďte tučné sýry za méně tučné. Nebo se jeden měsíc soustřeďte čistě na to, jak by měla vypadat vaše snídaně.


Chcete začít jíst pravidelně? Pak se soustřeďte čistě jen na tento zvyk. Není ze začátku až tak důležité, jak dané jídlo bude vypadat, tedy jestli si zaskočíte do kavárny místo oběda pro bagetu, nebo si dáte odpoledne místo svačiny kousek dortu. Pokud jste dříve jedli dvakrát denně a u televize večer jste se pak přejídali, pak pravidelnost ve vašem režimu může znamenat velký pokrok, ať už si dáte cokoliv. A opět, teprve až si daný návyk pravidelného stravování zažijete, pak teprve pak můžete začít vylepšovat složení jednotlivých chodů. Hezky krok po kroku.


Nemáte na jídlo čas? Nestíháte? Co takhle zkusit zvážit kvalitní krabičkovou dietu? Některé firmy jí nabízí. Je potřeba se zamyslet nad tím, zda místo kvalitní plnohodnotné stravy nenabízí spíše jen striktní dietu. Pokud si zvolíte správného dodavatele, pak to pro vás může být vhodný systém, který vám pomůže posunout se v životě dál. Nejde o to, abyste si sami vařili, nakupovali, uměli si sestavit jídelníček, ale vědět, jak na to a klidně i s pomocí ostatních.


Až si jídelníček zažijete, pak už třeba budete sami schopni sestavit si vyvážený jídelníček o víkendu a uvařit si pro sebe něco dobrého. Zkuste začít s jednoduchými recepty – klidně použijte i předpřipravené polotovary pro začátek – udělejte si ho co nejjednodušší a pak se postupně zdokonalujte a pracujte na svém návyku.


 


Úkol


Vyberte si 1-3 cíle, na kterých chcete pracovat. Připište ke každému identitu, kterou reprezentuje, vaší motivaci dané identity dosáhnout a jednotlivé kroky (návyky), které k ní vedou.


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page