top of page
Vyhledat

#13 lekce: Prevence proti neúspěchu

Minule jste si stanovili, jakým člověkem se chcete stát. Ale sáhněte si do svého svědomí, kolikrát ve svém životě jste už zkoušeli, snažili se s něčím začít, usilovali o něco, ale k realizaci jste se v podstatě nikdy nedostali? Jednou z častých chyb, kvůli kterým člověk selže není ten, že by neměl konkrétní cíl, ale konkrétní čas, kdy bude nový zvyk vykonávat.



Lidé mají často velkou motivaci s něčím začít, ale ztroskotají na tom, že si neurčí konkrétní den a čas, kdy daný návyk budou vykonávat. Například si řeknou, že budou lépe jíst, budou více sportovat, budou více pít, apod. Pokud bude váš plán příliš vágní, pak narazíte na to, že jeho realizace bude složitá. Nenajdete si čas, upřednostníte pohodlnost a nebo na to prostě zapomenete.


Určete si přesný den a čas nebo podnět, kdy budete zvyk vykonávat. Případně můžete svázat nový zvyk s nějakým aktuálním (inspirujte se vašim seznamem návyků, které už děláte). Vaše časové možnosti se můžou týden od týdne měnit, a tak si v neděli večer sedněte a stanovte si strategický plán pro další týden.


Sepište si cvičební plán (např. půjdu na lekci TRX v úterý v 17hod, ve čtvrtek po práci v 16:30 půjdu na 40 minut běhat a o víkendu v sobotu dopoledne vyrazím s přáteli na výlet), jídelní plán (projděte si např. menu restaurací v okolí vaší práce, promyslete si, jak by mohly vypadat vaše snídaně, sepište si nákupní list), najděte si vzdělávací videa, literaturu, kterou chcete studovat – jednoduše kdo je připraven, není překvapen. Čím lépe se připravíte, tím snadnější, automatičtěji bude realizace nový návyků.


K realizaci realizaci vám může dopomoct také technika. Důležité, aby byly nové návyky nápadné. Připravte si upomínky na mobil na každý váš nový zvyk. Nejprve to bude otravné, ale aspoň zajistíte to, že na ně nezapomenete. I kdyby to měla být připomínka po ránu, že se máte napít vody, nebo večer, že si máte připravit oblečení na trénink. Po pár připomínkách si daný návyk zažijete a už žádné upomínky potřebovat nebudete a budete návyk dělat zcela automaticky, aniž byste nad tím museli přemýšlet.


Během dne je čas od času náš program velmi proměnlivý a těžko ovlivnitelný. Jedno je ale jisté – ráno se vzbudíte a večer půjdete spát. A to, jak bude vypadat vaše ráno a večer můžete vyladit podle vašich představ. Zkuste si vybudovat ranní a večerní rutinu. Díky tomu můžete být efektivnější, stíhat věci, na které byste třeba neměli jindy čas, a ujasníte si své priority.


Zkuste se probouzet pomalu a příjemně. Pokud nejste zrovna ranní ptáče a potřebujete ještě pár minut po probuzení ležet v posteli, tak klidně ležte. Místo brouzdání sociálními sítěmi, zkuste ale raději naladit svou mysl. Myslete na pozitivní věci, které vás den čekají. Zkuste si v hlavě projít věci, za které jste právě teď vděčni.

Po ránu je dobré rozproudit krev. Pokud jste odvážní, můžete zkusit ledovou sprchu, která je v poslední době hodně populární. Pokud ne, zkuste si otevřít okno dokořán a třeba se aspoň na 10 minut protáhnout. Pusťte si k tomu příjemnou hudbu a uvidíte, jak příjemné ráno můžete mít. Pokud si najdete chvíli času pro sebe, zkuste si přečíst pár stránek nějaké knížky, začněte si vést deník nebo zkuste meditovat. Věnujte pár minut sobě před tím, než se vrhnete do koloběhu každodenních starostí. Notebook a mobil zapněte až po snídani a vymezte si aspoň část dne jen pro sebe.


A podobně si sestavte i vaši večerní rutina. Díky ní se vám bude třeba i lépe usínat. Zkuste se vyvarovat mobilu, notebooku a televizi těsně před spaním, zkuste omezit těžká jídla a kofeinové nápoje. Pokud máte v hlavě spoustu myšlenek, pak je dobré si zameditovat, anebo si je sepsat na papír, utřídit si tak myšlenky a nechat je být.


 


Úkol


Ke každému návyku si připište, kdy přesně ho chcete provádět. Připravte si upomínky v mobilu, které vás na návyky upozorní. Sepište si vaši ranní a večerní rutinu, do které můžete zapojit vaše nové návyky.



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page