top of page
Vyhledat

# 2 lekce: Malé změny v životě

Dnes se podíváme na to, jakým způsobem nahlížet na cestu k našemu cíli. Častokrát si totiž myslíme, že k tomu, abychom dosáhli změny, musíme z minutu na minutu změnit celý náš přístup. Opak je ale pravdou. Abychom dosáhli dlouhodobých udržitelných výsledků, je lepší postupovat krok po kroku a zlepšovat se o 1% každý den. Výsledky se sice nedostaví hned, ale díky tomu, že si malé změny automatizujete, budou přirozenou součástí vašeho života a vy z nich budete postupně těžit to dobré.


Kolikrát už jste si říkali:

Skončím s pojídáním junk food, kouřením, ponocováním, začnu hubnout...?

Chvíli jste svůj nastavený režim vydrželi třeba týden, měsíc, ale pak jste ztratili motivaci, polevili jste ve svém režimu a vrátili jste se ke svému původnímu životnímu stylu. Nebojte, nejste v tom sami. Lidé se často domnívají, že k tomu, aby něčeho ve svém životě dosáhli, musí udělat nějaký radikální krok. Buď se vrhnout po hlavě do jezera, nebo tam raději ani nestrčí palec. Jak se říká:

Buď všechno a nebo nic!

Častou motivací k tomu dělat radikální změny v našem životě je to, že si myslíme, že radikální přístup nás dovede rychleji k našemu cíli. Budu držte měsíc low-car dietu, zhubnu a pak zas budu moct jíst normálně.


Takto to ale nefunguje. Pokud si totiž nastavíte striktní režim, pak pro vás bude velmi těžké ho dodržet. Síla vůle vám často nepostačí a vy se sice pár dní udržíte, ale pak zakopnete. Pak opět vstanete, uděláte pár kroků a jste zase zpátky tam, kde jste byli. Tím, že budete dělat obrovské kroky, nemusí nutně znamenat, že budete v cíli rychleji. Je více pravděpodobné, že ve třetině cesty vám dojde dech a vy to vzdáte.

Naopak malé kroky jsou často podceňovány!

Jak se změní můj život, když budu číst každý den 10 stránek? Jak změní můj život, když každý den budu cvičit 10 minut? Jak se změní můj život, když budu 10 minut denně meditovat?

Zkuste to a uvidíte sami. Drobné změny v životě, které častokrát nejsou tak citelné, vás postupně můžou posouvat směrem, kterým se chcete vydat. Není důležité to, jak rychle se k cíli pohybujete, ale to, že směřujete stále tím správným směrem.


Představte si, že byste se v nějaké konkrétní oblasti vašeho života zlepšovali každý den o 1%. Za rok byste byli 37x lepší než na začátku roku! To je skvělé, ne? Zdá se vám to málo? Pak spočítejte, kolikrát jste už o dané zlepšení usilovali a kolikrát jste se vrátili zpátky ke svým starým návykům.


Ale platí to bohužel i naopak. Pokud budete stále něco zanedbávat, nechávat věci být a půjdete špatným směrem, pak se může stát, že vás váš zlozvyk zavede až ke dnu. A záleží jen na vás, jak hluboko klesnete. Někdy musí člověk klesnout až na samotné dno, aby se mohl odrazit zpátky. Proto je lepší, zkusit si vypěstovat jistou dávku sebereflexe, abyste si uvědomili svou situaci před tím, než se ke dnu dostanete.


Dívejte se na věc z dlouhodobého hlediska

Pokud člověk o něco usiluje, velmi často se nechá zviklat drobnými nezdary. Uvědomte si, že vaše snaha je dlouhodobá, a tak sem tam nějaký krok vedle nezmění nic na tom, jakým směrem směřujete.


Nepůjdete jeden týden cvičit kvůli nemoci nebo se vám prostě nechce? Dáte si jeden víkend na dovolené oddech a užijete si místních gurmánských specialit? Malé přešlapy nejsou tak zásadní v dlouhodobém horizontu. Pokud se to děje ale každý týden, pak je to už ale problém.


A platí to i naopak – pokud uděláte sem tam něco dobrého, nic zásadního to ve vašem životě nezmění. Nevybudujete si kondičku, pokud si zajdete jednou za týden zaběhat. Nezhubnete, pokud si dáte jedou za týden na oběd salát nebo jednou do měsíce detoxikační víkend. Taková hurá akce jednou za čas nezmění nic a vy se rychle vrátíte do starých kolejí.


Postupujte krok po kroku


To, že drastickou dietou zhubnete 10kg, nezmění váš přístup ke stravování. Je to jen dílčí úspěch. Pokud si neumíte sestavit jídelníček tak, abyste měli dostatek energie a živin a zároveň jste si dopřáli vše, co vám chutná, pak je větší šance, že časem sklouznete zpátky do starých kolejí a shozená kila naberete rychle zpět. Důležité je raději každý den udělat malý krok k úspěchu, každý den měnit postupně svůj přístup ke stravování a pohybu. Tím, že si změny zažijete, stanou se přirozenou součástí vašeho života. Nebude se jednat o nějakou restrikci, která jednoho dne skončí, ale bude se jednat o trvalou změnu ve vašem životě.

Nespěchejte. Zkuste postupovat krok po kroku. Nesnažte se změnit celý svůj přístup ze dne na den, ale postupně do svého běžného denního režimu začněte zapojovat nové návyky jeden po druhém.


Místo drastických diet influencerů, zkuste zalistovat knížkou o zdravém stravování od odborníků. Pokud si nevíte rady, navštivte nutričního terapeuta/ku. Začněte se soustředit na pravidelnou stravu. I když ze začátku třeba nebudou jídla zdravá a vyvážená, naučíte se pravidelnosti. A poté, co si pravidelnost dostatečně zažijete, můžete se soustředit na jednotlivé chody a návyk dále zlepšovat.


Důležitá je trpělivost. Úspěchy se neprojeví hned, ale až po nějaké době. Pokud jste prováděli něco dlouho, pak nemůžete očekávat výsledek hned. Pokud máte bolavá záda měsíce, pak nečekejte úlevu po týdnu. Pokud jste se dosud nezajímali o to, co jíte, jak se hýbete, pak nečekejte, že se vaše kondička zlepší hned.


To, že se něco neprojevilo, není tím, že to děláte špatně, ale to, že to neděláte dostatečně dlouho. Cílem není za měsíc zhubnout 10kg, a pak je hned nabrat, ale vytvořit si lehký deficit, který bude trvale udržitelný a který se sice neprojeví hned, ale časem dosáhnete toho, o co jste usilovali a změna bude především trvalá.

 


Úkol


Dnes se zkuste zamyslet nad tím, jaké cíle jste v minulosti měli a proč jste je nedosáhli nebo co vám naopak pomohl uspět (napište do komentářů).





20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page