top of page
Vyhledat

#3 lekce: Důležitější než cíl je cesta, která k němu vede

Minule jsme si řekli něco o tom, jak nám malé změny můžou přinést velké a především trvalé výsledky v našem životě. K dosažení vašich cílů vás spíše než zásadní změny přivedou malé návyky, které začleníte do svého života a zažijete si je. Dnes se podíváme na to, jak vnímat samotnou cestu k vašemu cíli. Lidé si často myslí, že až dosáhnout svých cílů, pak budou do smrti šťastni a spokojeni. Je tomu skutečně tak?



Pro člověka je asi přirozené, že si v životě stanovuje nějaké cíle.

Chceme vystudovat vysokou školu, zhubnout 10 kg, založit si rodinu, získat zaměstnání v dobré firmě nebo mít nějaký majetek.

Myslíme si, že až dosáhneme svých cílů, budeme spokojeni, všechno bude pohádkové a my budeme šťastni.

Uvědomte si, že pocit štěstí je pomíjivý. Ukážu to na příkladu. Představte si, že vašim cílem je mít uklizený pokoj. Strávíte hodinu tříděním věcí ve skříni, srovnáváním věcí, utíráním prachu a po hodině usilovné práce budete spokojeni. Uplyne jeden den, druhý, třetí a váš pokoj se dostane do stejného stavu, jako byl před třemi dny. Váš pocit uspokojení z uklizeného pokoje zmizí jako pára nad hrncem a vy jste tam, kde jste začali. Proto spíše, než o soustředění se na dosažení cíle, soustřeďte se na to, abyste si vybudovali správné návyky k tomu, abyste byli pořádkumilovní.


A stejné to může být i s hubnutím. Znám mnoho lidí a možná jsem to i já sama, kdo se snažil o zhubnutí. Člověk se snaží týdny, měsíce, někdy i roky o to, aby jeho váha klesla na určitou hodnotu. Říká si:

Až budu mít o 10 kg méně, bude svět úžasný. Budu víc sebevědomý. Budu oblíbenější. Budu respektovanější. Budu úspěšnější.

To možná ano, ale má to háček.


Po zhubnutí většinou člověk od ostatních slyší pochvaly, jak dobře vypadá, jak mu to sluší, ale časem si lidé na vaši postavu zvyknou. Potkáte jiné lidi, kteří vás poznají už z vaši nižší hmotností a obdivy ostatních zmizí. Člověk se občas vrátí do své bubliny a častokrát i na původní váhu a z dosaženého úspěchu v podstatě už nic nemá.


Proto raději než na svou hmotnost, soustřeďte se na to, abyste si vybudovali stravovací a jídelní režim a zároveň pracovali i na tom, co vás skutečně trápí. Myslíte si, že budete díky nižší hmotnosti více sebevědomí? Sebevědomí můžete být i s pár kily navíc. Nebojte se a zkuste každý den na tom pracovat. Myslíte si, že díky nižší hmotnosti budete spokojenější? A co takhle najít každý den jednu věc, za kterou jste vděčni a která vás těší?

Uvědomte si, že i na cestě k cíli můžete být šťastní. Často odkládáme pocit štěstí na čas, kdy dosáhneme cíle. Až zhubnu 10kg budu spokojenější. Ale co když nezhubnete 10kg? Co když zhubnete jen 8kg? Je to důvod, proč byste neměli být šťastní? Ceňte si každého malinkého progresu, který uděláte. Nemusíte být šťastni jen na konci, můžete být šťastni každý den a spokojeni, že jste se do toho vůbec pustili. Navíc, pokud sami sebe oceníte za každý malý úspěch, o to větší motivaci budete mít setrvat a nevzdat to.

Lidé také berou dosažení cíle jako metu. Co pro vás znamená dosažení cíle? Že už budete moct jíst jako předtím? Když už jste zhubli, tak tedy už můžete jíst za "normálně" a dát si každý den něco dobrého (pytlík brambůrků, tabulku čokolády, ...). Myslíte si, že po měsíci drastické diety se poplácáte po zádech, budete zářit štěstím a do příštího léta vše opět nenaberete? Není lepší než usilovat o dosažení nějakého konkrétního cíle, získat zdravý přístup ke stravování a pravidelnému pohybu? To vám totiž může přinést zhubnutí, které si udržíte do konce svého života.


Srovnejte si přístup:

Budu se snažit udržovat přístup ke stravování 80/20. Netrápit se hlady, ale zbytečně se nepřejídat. Budu se snažit do každodenní režimu začlenit co nejvíce chůze a 3x týdně si zacvičím po dobu aspoň 40 minut.

vs.

Zhubnu 10kg do prázdnin, abych si mohla užít dovolenou.

A co pak? Víc než na cíl, soustřeďte se na cestu, která k němu vede.


Lidé se také často domnívají, že k tomu, aby cíle dosáhli musí dodržovat přesný postup. Domnívají se, že k tomu, aby zhubli, musí držet dietu Whole30 a každý den cvičit podle Michael Jillian. Uvědomte si ale, že k cíli vede obvykle několik cest a je na vás, jakou z nich si zvolíte. A ještě jednu radu vám dám: Zvolte si pro sebe tu nejsnazší, která bude vyhovovat vám a na které budete chtít zůstat do konce svého života a nejen do té doby, než svého cíle dosáhnete.

Je lepší také soustředit se na jeden až dva důležité cíle a dělat pokrok důsledně, raději než směřovat k více cílům a dělat pokrok ledabylý. Pokud máte cílů víc, vytvořte si seznam. Seřaďte cíle podle priority. Vyber si jeden až dva a na tyto cíle se zaměřte.


 


Úkol


Dnes si zkuste odpovědět na otázky: Jaké jsou vaše aktuální cíle? Proč je chcete dosáhnout?



24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page