top of page
Vyhledat

#5 lekce: Hlasuj pro člověka, kterým se chceš stát

Máte stanovené cíle, kterých chcete dosáhnout? Víte, že si potřebujete vybrat cestu, kterou se k němu vydáte. Ale jak se motivovat k tomu se na cestu vydat a nesejít z ní? K tomu, abyste z počátku vydrželi dodržovat nějaké návyky, vám síla vůle nemusí stačit. Pokud si myslíte, že na to nemáte, pak to možná pár dní, či týdnů vydržíte, ale časem přijde zlom, kdy vaše motivace opadne a vy se vrátíte zpátky do starých kolejí.


Taky patříte mezi skupinku lidí, která v lednu naběhne do fitness center, chodí pravidelně 2x týdně na lekce a v únoru už zase leží spokojeně na gauči? Lidé často myslí, že k dosažení cíle potřebují vůli. Domnívají se, že pokud nemají dostatečnou vůli, nepodaří se jim dosáhnout cíle. Nebojte, není tomu tak.

Důležitější než vůle je uvědomění si, jakým člověkem se chcete stát, a přemýšlet tak o sobě od prvního okamžiku, kdy se vydáte na svou cestu. Pokud se budete řídit rčením:

Předstírej, jako bys byl tím, kým se chceš stát.

(Fake it till you make it.), pak každým krokem, který uděláte na své cestě, jdete často proti svého přesvědčení.

Já nejsem sportovec, ale obuji si tenisky a půjdu běhat a budu se tvářit jako bych byl běžec odjakživa.

Srovnejte to s přístupem.

Jsem běžec. A jako správný běžec, si odpoledne po práci obuji botasky a půjdu si běhat.

Pokud se s danou identitou sžijete, pak vaše konání bude v souladu s vašim vlastním přesvědčením. Pokud si o sobě budete myslet, že jste běžec, pak je pro vás přirozenější, převléknout se do sportovního a jít běhat. To přece každý běžec dělá. Pokud ale budete přesvědčeni, že nejste aktivní člověk, pak jít běhat je proti vašemu vlastnímu přesvědčení, které o sobě máte


Nesoustřeďte se tolik na váš konkrétní cíl, ale přemýšlejte o tom, jaká identita je s vašim cílem spojena. Místo stanovení cíle, tedy položení si otázky:

Čeho chci dosáhnout?

je důležité zeptat se sám sebe:

Kým chci být?

Cíl: Přečíst si knížku. vs. Identita: Stát se čtenářem.

Cíl: Zhubnout 10 kg. vs. Identita: Být zdravý a aktivní člověk.


A jak se o nové identitě nejlépe přesvědčíte? Právě pravidelným konáním. To, co člověk dělá, ovlivňuje to, co si o sobě (a ostatní o něm) člověk myslí. Pokud si půjdete pravidelně zaběhat 30x během čtvrt roku, pak vaše přesvědčení o tom, že jste běžec, se bude zakládat na reálných důkazech. Čím častěji budete daný zvyk provádět, tím silnější bude vaše přesvědčení a o to snáz se vám bude chtít daný zvyk s identitou svázaný provádět.


Zbavte se nepravdivých přesvědčení o sobě

Často o sobě máme jisté mínění a podle toho jednáme. Myslíme si, že jsme introverti, a tak na každé oslavě sedíme v koutě a jen posloucháme ostatní. Myslíme si, že nejsme průbojní, a tak nás nenapadne usilovat o lepší pozici v práci. Myslíme si, že nejsme dobří partneři, a tak nás nenapadne udělat něco hezkého pro toho druhého. Často bychom chtěli něco udělat, ale brání nám v tom přesvědčení, které o sobě máme hluboko zakořeněné.


Nikdo není dokonalý a ani by to nemělo být něco, o co byste měli usilovat. Pokud ale ve svém životě máte něco, co vás trápí a brání vám ve spokojenějším životě, vždy je možné s tím něco dělat. Prvním krokem je si to uvědomit.


  1. Sepište si vlastnosti, na kterých chcete pracovat. Např. jsem neprůbojná, jsem netrpělivá, nedokážu si zorganizovat čas, nedokážu pořádně odpočívat.

  2. Pak se zamyslete nad identitou, která představuje opak– jsem průbojná, jsem trpělivá, dokážu si zorganizovat čas, atd.

  3. Vyberte si 1-2 vlastnosti, na kterých chcete zapracovat.

  4. Následně si sepište seznam akcí, které tento člověk dělá. Vytvořte si svou vlastní výzvu a zkuste jednotlivé úkoly splnit (Povede se vám mluvit asertivně s šéfem? Dokážete dokončit úkol? Zvládnete stanovit datum dovolené včas? )


Každý malý zvládnutý úkol podpoří vlastní přesvědčení, že se takovým člověkem můžete stát. Bude to očividný důkaz o vaši nové identitě. Nezapomeňte ale, že nejprve musíte novou identitu přijmout za vlastní, abyste mohli úkoly provádět v souladu s vlastním přesvědčením a nebyli proti sobě.


Není potřeba usilovat o dokonalost


Pamatujte, že nic nemusí být perfektní. Kdo vyhraje volby? Ten, kdo získá 100% hlasů? Ne, ten, kdo získá nadpoloviční většinu. A stejné je to i při vytvářením vaší identity. Nemusíte uspět každý den, stačí vám nadpoloviční většina dní. Důležité je setrvat.

I když se tvrdí, že k zautomatizování zvyku člověk potřebuje 30 dní, tak to nemusí být vždy pravda. Pokud máte zvyky opravdu hluboce zakořeněné, pak to může trvat i déle, ale vždy se dívejte na cestu v dlouhodobém horizontu. Chcete váš problém přeci navždy vyřešit a ne se stále točit v nekonečném kolečku snahy a neúspěchu a za to to stojí, ne?


 


Úkol


Sepište si seznam vlastností, se kterými nejste spokojeni. Připište k nim opačnou vlastnost. Z nich vyberte 1-2 a sepište si k nim úkoly, které danou vlastnost podpoří.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page