top of page
Vyhledat

#4 lekce: Sebereflexe

Předtím, než se pustíte do budování si nových návyků, zkuste si uvědomit svou současnou situaci. Připravila jsem si pro vás pár otázek, které by vám měli pomoc zorientovat se v tom, v jakém bodě života se právě teď nacházíte. Díky nim byste měli dostat lepší obrázek o sobě samých.



Občas se člověk nechá zahltit každodenními povinnostmi - prací, starostí o domácnost, děti a nenajde si čas zamyslet se nad sebou samým. Proto jsem si pro vás připravila pár otázek, které můžete použít k reflexi.


V čem jsem dobrý/á? Co je moje vášeň?


Poměrně velká část z nás má nižší sebevědomí, než bychom si přáli. Často to může být jen důsledkem toho, že si neuvědomujeme, že každý z nás je v něčem dobrý. Každý z nás je kombinací různých genů a každý z nás je jedinečný. I naše schopnosti jsou jedinečné.


Zkuste si vaše schopnosti sepsat na papír. Nemusí to být nic praktického, nic v čem by jiní nebyli ještě lepší. Uvědomte si, co vám jde od ruky, co zvládáte jednodušeji rychleji lépe než většině z okolí? Co jste se naučili a osvojili si? Při které činnosti ztrácíte pojem o čase?


Třeba je to jedna z věcí, kterou můžete dále rozvíjet. Máte na to předpoklady a třeba vám bude stačit podstatně méně času a úsilí, abyste danou věc dál rozvíjeli a zlepšili si díky tomu své sebevědomí.


Co by udělalo můj den lepší?


Občas mám pocit, že dělám každý den to samé – plním povinnosti, starám se o okolí, zajišťuji chod domácnosti a plánuji si, co mě čeká. Občas ale zapomínám, že život není jen o plnění TODO listu. Často jedeme na autopilota a zapomínáme život skutečně prožívat. To může vést až k nějaké z forem vyhoření.


Sepište si seznam věcí, které by vám udělali radost – jednou za dva měsíce masáž, jít jednou za měsíc do kina, zajít si ráno do kavárny na snídani, udělat si výlet do přírody, koupit si květinu apod.



A teď následuje druhý krok, proč si neuděláte tu radost? Plánovací typy lidí nemají obvykle problém s tím naplánovat si a splnit všechny povinnosti, které mají. Na druhou stranu, pokud má člověk náročnou práci, spoustu starostí k tomu, pak často zapomíná na příjemné chvíle, které může prožít. A můžou to být zdánlivé maličkosti jako společná dlouhá snídaně s rodinou o víkendu, přečtení si knížky, protažení se po dlouhém dni sezení v práci...


Pokud máte problém s tím, že jste zavaleni starostmi a povinnosti, klidně si plánujte i volný čas. Udělejte si v kalendáři místo na maličkosti, které vám můžou zpříjemnit každý den, a napište si přesně den a hodinu, kdy chcete věnovat svůj čas sobě. Občas to nevyjde, občas to budete muset přesunout, ale aspoň budete mít na mysli, že si můžete den nějakým způsobem zpříjemnit a odpočinout si.


Za co jsem vděčný/á?


Je to už takové klišé, ale kdy jindy se zamyslet nad tím, co všechno máme, než teď? Je lepší si to sepsat. A proč? Jen pouhá myšlenka rychle zmizí a vy brzy zapomenete na to, jak skvělou máte rodinu, jak pohodový život žijete nebo že se nemusíte bát, co bude zítra jako někteří z nás. Budete se vám to hodit takové ve složitém období, kdy uvidíte všechno černě a bude vám dělat problém myslet pozitivně. V té chvíli se nám často zdá, že nic nemá smysl, že se nám stále nedaří a na všechno si jen stěžujeme. Pokud budete mít předem připravený seznam věcí, za které jste vděční, třeba si uvědomíte, že váš život není tak špatný, jak se vám na první pohled zdá.

 


Úkol


V čem jste dobří? Co by vám udělalo váš den lepší? Za co jste vděčni?

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page