top of page
Vyhledat

# 6 lekce: Jak najít flow?

Chcete se v něčem zdokonalit? A v čem? Máte už jasno? Pokud ne, dneska vám dám možná inspiraci, na čem ve svém životě můžete zapracovat. Často totiž plýtváme svou energií zbytečně. Honíme se za sny, které nejsou naše. Děláme něco, co nás nebaví, nebo proto, že chcete splnit přání a představy lidí kolem vás. Představte si, že každý den šplháte po dlouhém žebříku nahoru. Každý den investujete čas a energii, abyste se posunuli aspoň o jednu příčku nahoru. Ale když vylezete jednoho dne až nahoru, tak zjistíte, že jste měli žebřík opřený o špatnou zeď.


Poznámky: sledujte od 9 min


Pokud chcete být v něčem dobří, je důležité zvolit si tu správnou disciplínu. Ať už chceme nebo ne, každý se rodí s nějakými vlohami, predispozicemi, tělesnou konstitucí, a také to, jak nás vychovali naši rodiče a jak nás do této doby formovalo okolí, se projeví na tom, co dokážeme a v čem jsme dobří.


Naše návyky ovlivňuje spoustu věcí, a pokud si vyberete disciplínu, která vám už teď jde od ruky, o to snadněji se v dané disciplíně můžete pomocí dobrých návyků dále zdokonalovat. Vaší motivací bude to, že se uvidíte rychlejší rozvoj, protože základy dané činnosti už máte zvládnuté, máte na ni talent a zároveň vás bude i bavit. Působí zde jakási zpětnovazebná smyčka. Čím lepší budete v dané činnosti, tím větším motivaci budeme mít v dané činnosti pokračovat a o to lepším se můžete stát.


Každý člověk je unikátní koktejl genů a spíše než stěžovat si na to, že jste se tak prostě narodili a nic s tím neuděláme, měli bychom se naučit s našimi vrozenými vlohami pracovat. Jak už jsem v úvodu zmínila, k cíli vedou různé cesty a je na vás, kterou z nich si zvolíte. Jednoduchá rada zní – vyberte si tu nejsnazší.



Chcete začít více sportovat? Myslíte si, že většina lidí, kteří sportuje chodí do posilovny a vy byste tedy měli taky? Nebo že každý aktivně založený člověk běhá? Ale vy se ke běhání nutíte?


Hoďte všechny tyto představy za hlavu. Vyberte si to, co vás baví. Pokud máte rádi společnost a baví vás víc než běhání kolektivní sporty, tak se domluvte s kamarády nebo kolegy z práce a jděte si zahrát volejbal nebo fotbal. Pořádejte o víkendu pravidelné výlety nebo si zajděte na skupinové lekce podle vaší chuti.


Jste spíše přelétaví a nevydržíte dlouho u jedné věci? Není nic na tom, zkusit jeden týden zajít na boldering, další týden zkusit lekci power jógy a třetí týden zajít vyzkoušet tenis. Nikdo neříká, že sportovcem je člověk, který perfektně ovládá jednu disciplínu a trhá v ní rekordy.


Jste spíše technicky založení a baví vás objevovat nepoznané? Pak začněte s nějakým technicky více náročným sportem – třeba crossfitem! Díky tomu, že vám poskytne prostor pracovat na technice jednotlivých cviků a postupně se zlepšovat, budete mít motivaci na každém tréninku objevovat nové postupy.


Činnost, kterou si vyberete musí být zároveň snadná, ale také motivující. Pokud vás baví běh, pak zkuste jednou za čas změnit svou trasu. Pokud vás baví TRX trénink, pak zajděte jednou za čas i na lekci pokročilejší, abyste měli motivaci se zlepšovat a nebyly už pro vás začátečnické lekce příliš nudné. Pokud budete mít tréninky variabilní, tak neustrnete a činnost vás tak snadno neomrzí.


Občas máme před sebou v životě cest několik a nevíme, kudy se vydat. Dovolte si proto i chybovat. Žádný učený z nebe nespadl, a tak je potřeba nejprve vyzkoušet různé cesty, než zjistíme, kterou se vypadat. Na druhou stranu, jak zjistit, zda daná činnost je či není skutečně pro vás, pokud si ji pořádně nevyzkoušíte? Zkuste si vybrat jednu, které budete věnovat 80% své energie, a zbylých 20% energie a času věnujte prozkoumávání dalších možností (např. zkuste jiný sport, zkoušejte různé potraviny, zkoušejte různé přístupy) a třeba díky tomu objevíte něco, co vás baví.


Objevte flow


A jak tedy poznáte, že je to ono? Najděte si činnost, u které nevnímáte čas. Která je náročná, aby vás motivovala, ale zároveň snadná, že vám šla od ruky. Jedná se o činnost, u které zažíváte tzv. flow. Flow je duševní stav, při kterém jste zcela ponořeni do určité činnosti natolik, že nic jiného pro vás není důležité. Je to okamžik, kdy se tělo a mysl vzepne k hranicím svých možností ve vědomé snaze dosáhnout něčeho obtížného, co stojí za to. Je to stav naprosto soustředné motivace.


  • Najděte si takovou činnost, která je pro vás zábava, ale pro jiné spíše povinnost.

  • Najděte si takovou činnost, při které ztratíte pojem o čase.

  • Najděte si takovou činnost, ze které dokážete získat více než jiní lidé.

  • Najděte si takovou činnost, která vám jde přirozeně od ruky.

A tu dále rozvíjejte.


A pokud si už opravdu nebudete vědět rady a chcete být v něčem dobří, tak si vytvořte svou vlastní disciplínu nebo si upravte pravidla podle sebe. Pokud vám jde tenis, ale nejste v tom nejlepší, ale zároveň máte dobré pedagogické schopnosti – můžete se stát dobrým trenérem tenisu. Pokud jste kreativní, ale neumíte malovat, ale jste technicky zdatní, třeba z vás může být skvělý počítačový grafik.

V dané činnosti nemusíte být nejlepší, jen jí musíme mít chuť dále rozvíjet.


 


Úkol


Zkuste najít aktivity, při které zažíváte „flow“. Sepište si aktivity, které vám jsou od ruky. Připište k nim číslo 1-5 podle toho, jak moc vás bavili, jak moc jste byli soustředění a jak moc byla daná činnost pro vás náročná.


14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page