top of page
Vyhledat

#9 lekce: Odstranění zlozvyků - Jak na to?

Jedna z nejdůležitějších věcí, která ovlivňuje to, co děláme, je naše prostředí. Ať už jsme se narodili s jakýkoliv vlohami, to, co děláme je formováno také prostředím. Výchova rodičů, kamarádi, způsob chování ostatních lidí, to, koho sledujeme na Instagramu, na jaká videa se díváme, reklama, zprávy,... To vše nás velmi ovlivňuje.


Dnes se proto podíváme na to, jak si uzpůsobit naše prostředí, abychom zmenšili možnost provádění našich zlozvyků a naopak ho připravili, abychom si naše nové dobré návyky automatizovali natolik, že o nich už nebudeme téměř přemýšlet.


Zrak je nejdůležitější smysl pro člověka. Asi 80 % všech informací vnímáme zrakem. Určitě jste si všimli, že především marketing toho využívá a často umisťuje pečivo do zadních částí prodejen tak, abyste museli projít celou prodejnou a viděli spoustu jiný výrobků, které nechcete sice koupit, ale často nakonec skončí ve našem košíku. My tak obvykle odcházíme z obchodu s dvojnásobným počtem výrobků, než jsme původně chtěli.


A tak je dobré využít této vědomosti v náš prospěch. Uzpůsobte si prostředí tak, abyste k vašemu zlozvyku měli co možná neobtížnější cestu a neměli ho neustále na očích. Čím obtížnější bude zlozvyk udělat, tím méně často ho budete provádět.


Chodíte každý den kolem pekárny, kde prodávají skvělé koláče? Ale vy se snažíme žít zdravěji a zlepšit vaši postavu? Pak si zkuste naplánovat cestu z práce oklikou. Vyhnete se pekárně, kde máte ve zvyku koupit si sladký koláček a zároveň ujdete o pár kroků navíc. A to se počítá.


Nekupujte si potraviny, které nechcete jíst. To se občas někdy lehce řekne, ale hůř udělá, ale zkuste na to myslet předem a nakupte v obchodě jen věci, které si zapíšete do svého nákupního seznamu. Nic víc. Pokud nebudete mít na očích potraviny, které nechcete tak často zařazovat do jídelníčku, nebudete mít tendenci je jíst.


Uvědomte si, že není potřeba ze svého jídelníčku vyřazovat žádné konkrétní potraviny (pokud na ně nejste alergičtí nebo vám nezpůsobují zdravotní problémy), jen je dobré jíst všeho s mírou. Pokud doma máte potraviny, které nechcete příliš často jíst, dejte je na horní poličku. Až na něco dostanete chuť, budete si muset vzít židli, abyste na danou věc dosáhli a během té doby si uvědomíte, zda si danou potravinu opravdu chcete dát. Tímto způsobem budete daný zlozvyk dělat s větším zapojením vědomí, než kdybyste jen automaticky šáhli do krabice a vytáhli např. čokoládovou tyčinku a snědli ji, aniž byste to zpozorovali.


Vliv lidí kolem nás


Co dělají vaši přátelé a kolegové? Zkuste se zamyslet nad tím, jací lidé vás obklopují a jaký vliv na vás mají. Máte kolem sebe negativní lidi, kteří si stále na něco stěžují, kteří vám hází klacky pod nohy, kteří vám jen vnucují své vlastní představy o tom, jak byste měli vést váš život? Není lepší se těmto lidem vyhýbat a obklopovat se inspirativními lidmi, kteří vás můžou obohatit a bude vám s nimi příjemně?


Kolegyně z kanceláře si vás neustále dobírají, jak vypadáte? Tak choďte na oběd s někým jiným. Třeba pozvěte na oběd kolegu, který třeba navštěvuje jiné restaurace a díky tomu nejen odstraníte ne zrovna podporující názory kolem sebe, ale třeba změníte i své stravovací návyky.


Naopak lidi, kteří vás podporují můžete využít ve svůj prospěch. Řekněte jim o svém zlozvyku. Pokud o tom bude okolí vědět, pak budete mít o to větší motivaci danou věc neudělat, abyste nezklamali jen sebe, ale i ostatní. Například řekněte partnerovi, že se snažíte po večerech nejíst tolik slaných pochutin a že byste byli rádi, aby je před vámi nejedl nebo je nekupoval.


Změňte své prostředí


Snažíte se přestat nadměrně konzumovat alkohol? Zkuste místo pátečních večerů v baru a sezení v hospodě, raději zajít s kamarádkou nebo partnerem do welness. I když se vám na první pohled může zdát, že welness je hodně drahé, uvědomte si, kolik peněz necháte za večer v hospodě. Jakým jiným způsobem byste je mohla investovat? Vybírejte místa, kde se obvykle alkohol nekonzumuje a uvidíte, že pokud ho nebudete mít na dosah, o to menší chuť si ho budeme mít dát.


Spojte si zlozvyk s něčím negativním


Pokud na vás nezabraly žádné rady, které jsem vám dala, pak je ještě jedna možnost, která vám možná pomůže. Zlozvyky nám totiž z krátkodobého hlediska poskytují to, po čem toužíme. Zkuste je spojit s něčím negativním.


Například pokaždé když sníte velké množství něčeho nezdravého, můžete udělat činnost, kterou neradi děláte – běžte zamést v celém bytě (bude to aspoň ku prospěchu pořádku), vyházejte všechno oblečení ze skříně a udělejte si tam pořádek, umyjte okna, vyleštěte všechny skleničky, nebo cokoliv, co děláte neradi. To samé můžete udělat i s ostatním vašimi zlozvyky. Pokaždé, když ho uděláte, můžete dát 20Kč stranou a pak poslat sumu na dobrou věc. A především si na to vzpomeňte vždy, když budete chtít daný zvyk udělat. Stojí vám to za to? A nejlépe je opět využít své okolí, aby na vás dohlédlo a připomnělo vám, jaký trest bude následovat.


Co se týká stravování a pohybu dejte pozor, jaký trest bude po zlozvyku následovat. Pokud si například pokaždé, když sníte něco nezdravého (i jen kousíček) půjdete hned zaběhat, abyste kalorie spálili, koledujete si časem spíše o problémy s příjmem potravy. Zkuste se netrestat, spíše si zkuste znepříjemnit svůj zlozvyk takovým způsobem, aby vám už nepřinášel jen to příjemné.


Připravte si prostředí


Když se dostaneme do nervové nerovnováhy (jsme nervózní, unaveni, roztěkaní), ztrácíme často schopnost se rozumně rozhodovat. Proto je důležité se předem připravit. Zkuste si zapsat všechny situace, které k vašim zlozvykům vedou a připravte si nový návyk, který místo zlozvyku aplikujete (připravte si nakrájenou zeleninu, mějte po ruce rozečtenou knížku, připravenou vodu s citrónem, …). Až se daný podnět objeví, zkuste si ho uvědomit a zareagovat způsobem, jaký jste si naplánovali (místo sledování televize jděte s partnerem na večerní procházku, apod.). Důležité je, abyste se na situaci připravili předem a nevymýšleli alternativu, až k tomu dojde. A třeba si ze začátku vytvořte i upomínky v mobilu, abyste na to nezapomínali. Jen tak zvýšíte šanci, že daný čin uděláte místo starého zlozvyku.


 


Úkol


Zkuste se zamyslet nad tím, jak byste mohli uzpůsobit své vlastní prostředí k tomu, abyste se vyhnuli vašim zlozvykům.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page