top of page
Vyhledat

#8 lekce: Zlozvyky

Ať chceme nebo ne, nějaký ten zlozvyk trápí každého z nás. Každý z nás má svou třináctou komnatu. Ať už o vašem zlozvyku lidé z okolí vědí, nebo si ho střežíte, v dlouhodobém horizontu nás často dožene a vymkne se nám kontrole. V konečném důsledku nám naše zlozvyky přinesou více škody než užitku a častokrát může jít i o naše zdraví.

Zlozvyky a závislosti jsou stavy, kdy jsme podmíněni nějakou okolností nebo situací, kterou potřebujeme ke své existenci. Vychází z pocitu silné touhy nebo potřeby pocitu uspokojení. Často nás dosažení nějakého našeho vytouženého stavu zaslepují natolik, že si neuvědomujeme dlouhodobé následky našich zlozvyků.


Lidé velmi často propadají zlozvykům, protože nám v krátkodobém měřítku něco přináší. Lidé kouří cigarety, pijí alkohol, okousávají si nehty, přejídají se, … , aby potlačili negativní emoce, které v sobě mají, ať už je to nervozita, smutek, samota, stres nebo nejistota. Řada zlozvyků v nás vyvolává příjemné pocity – radost, uklidnění, uvolnění, slast. Z dlouhodobého hlediska mají ale často negativní vliv na naše zdraví, efektivitu, psychiku, vztahy nebo jiné aspekty našeho života.


A i přesto, že se jedná o věci, které můžeme ovlivnit svým vlastním rozhodnutím – kouřit nebo nekouřit, jíst zdravě nebo ne, sportovat nebo prosedět celý den doma - zvolíme častokrát tu jednodušší cestu k tomu, abychom se dostali do stavu, po kterém toužíme (byli klidnější, uvolněnější, veselejší...).


Co tedy s nimi? Prvním krokem je uvědomit si, které zlozvyky děláte a co je spouštěčem. Díky tomu můžete přijít na to, jaké pocity chcete uspokojit nebo které pocity přehlížíte. Využijte kartičkovou metodu z předešlé lekce, abyste si uvědomili, jakým zlozvykům a závislostem podléháte. Důležité je zjistit:

  • kdy daný zlozvyk provádíte,

  • co je spouštěčem zlozvyku.

A opět zkuste zjistit skutečnou podstatu svého jednání. Co se skrývá za tím, že si každý večer dáte skleničku vína, zapálíte si cigaretu, každé odpoledne zbouchnete balíček bonbonů, sedíte doma každý večer u TV, pracujete dlouho do noci…?


Pokud se snažíte objevit své zlozvyky v oblasti stravování, bude pro vás dobrým pomocníkem Kalorické tabulky. Díky nim získáte přehled o tom:

  • co jíte,

  • kolik toho jíte, a

  • kdy jíte.

Zapisujte si aspoň dva týdny. Zapisujte si vše. Každou lžičku, každé sousto, každou lžičku cukru. Jen na začátku, abyste si uvědomili, co skutečně přes den sníte. Nesuďte jídelníček předem. Jezte tak, jak obvykle, aby váš přehled odpovídal skutečnosti. Nejlepší je si u každého jídla navíc napsat, jak jste se cítili (před ním a po něm). Po dvou týdnech se podívejte na přehledy a zhodnoťte vaše stravovací návyky.


Motivace


Dále si uvědomte, co je vaší motivací se daného zlozvyku zbavit? Jaké konkrétní důvody máte? A opět nechte tomu čas, abyste našli vaši skutečnou motivaci. Pokud najdete silný argument, pak vám to pomůže setrvat s daným zlozvykem bojovat. Např. chci se zbavit nadváhy, abych mohla chodit s kolegyněmi o víkendech na výlety. Chci mít lepší postavu, abych mohla být sebevědomější. Chci být aktivní člověk, protože si chci užívat života a trávit svůj čas jinak, než jen sezením doma na zadku.


K tomu, abyste s daným zlozvykem mohli něco udělat, zkuste si představit, jak by vypadal člověk, který by daný zlozvyk neměl a zkuste si to říct na hlas. Např. jsem nekuřák (odvykání kouření), jsem abstinent (odvykání alkoholu), jsem člověk, který dbá na své zdraví (odvykání nadměrné konzumace sladkostí a slaných pamlsků). Zkuste se opravdu vcítit do člověka, kterým se chcete stát (přijměte novou identitu za vlastní) a pokaždé, když vám někdo nabídne něco lákavého, tak se zamyslete, co by udělal člověk s danou identitou. Dal by si člověk, který dbá na své zdraví čokoládu? Odpověď zní (možná pro některé s překvapením) ano, ale nesní celou čokoládu nebo nedá si kostičku po každém jídle. Vystupujte tak, jak chcete, aby vypadalo vaše já.


Pokud byste si říkali, já bych si dala tu čokoládu, ale nemůžu. Byli byste sami proti sobě, proti svému vlastnímu přesvědčení. Ale pokud nejprve změníte to, jak o sobě smýšlíte, pak odmítnutí čtvrté kostičky čokolády už bude v souladu s tím, jakými se sami považujete být.

 


Úkol


Sepište si seznam svých zlozvyků. Připište k nimi skutečný podněty a vaši motivaci se jich zbavit.


37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page