top of page
Vyhledat

#10 lekce: Vyměňte zlozvyk za nový návyk

Vyměňte zlozvyk za nový návyk. Ze začátku je těžké s nějakým vžitým zlozvykem přestat, ale pokud si uvědomíte pravou podstatu vašich zlozvyků, můžete zkusit se tak trochu obalamutit a podstrčit sami sobě náhražku, která vám pomůže dostat se do vašeho vytouženého stavu. To je právě to, co s vámi zlozvyk dělá. Dostává nás do stavu, po kterém toužíme, a jak už víte, záleží jen na vás, jakou cestu si zvolíte.


To, co děláme, je řízeno jednak povrchní touhou (říkáte si:

Mám chuť na koláč, brambůrky, skleničku vína, cigaretu, ...

tak hlubším motivem.

Chci se uklidnit, odměnit se, uvolnit se, ...

a proto je důležité uvědomit si skutečnou podstatu vaši zlozvyků.


Vezměme si klasický příklad - kouření. Člověk, který kouří, primárně nekouří proto, protože mu cigarety chutnají nebo voní, často to dělá proto, aby se uvolnit nebo uklidnil. Asi bychom se obešli každý večer bez balíčku brambůrek, ale každý den večer můžeme toužit po odměně za práci, kterou jsme ten den odvedli. Proto ke každému zlozvyku, který máte, si zkuste připsat skutečný důvod, který k němu vede.


A co s tím teď? Zkuste vyměnit starý zlozvyk za nový návyk! Zkuste se zamyslet nad spouštěči svých zlozvyků a nad tím, jak jinak můžete své potřeby uspokojit. Zažijte si nový návyk ve stejnou dobu jako jste dělali starý zlozvyk a uvidíte, že to nebude třeba tak obtížné, jak jste si původně mysleli.


Vezměme si příklad přejídání. Povečeříte a po hodině už se opět ocitáte v kuchyni s chutí dát si něco dobrého? Pokud se jedná skutečně o hlad, zvětšete porci večeře. Obsahuje vaše večeře dostatek bílkovin, složených sacharidů, tuků a zeleniny? Cítíte se po ni nasyceni? Pokud ne, pak víte, co s tím.


Pokud je ale spouštěčem nějaká emoce, zkuste jí nepřehlížet. Pokud se večer nudíte, zkuste po večeři místo k televizi usednout k nějaké zajímavé knížce, začněte se učit hrát na kytaru, přečtěte si nějaký zajímavý článek, začněte šít, … Jste unaveni a chcete se odměnit za práci, kterou jste ten den odvedli? Nebude lepší místo koukání na TV si raději popovídat s partnerem a sdílet své úspěchy a neúspěch s ním než s miskou brambůrků? A pokud i váš partner je příliš unavený a nemá chuť si podívat, tak začněte psát blog nebo si vést deník a vypište se z pocitů, které máte. Uvidíte, že pokud se večer zabavíte, pak nebudete mít ani myšlenky na to, chodit neustále do kuchyně pro něco dobrého.


Konzumujete nadbytek sladkých tyčinek, čokolády, slaných pamlsků, apod.? Nejlepší způsob je je nenakupovat nebo schovat. Naopak si připravte do lednice omyté ovoce, nakrájenou zeleninu a nějakou pomazánku. Pokud vás popadnout chutě a půjdete do lednice, pak šáhnete spíše po kousku papriky než abyste se šplhali pro tyčinku na poličku.


Nebude to tak vždy, ale aspoň snížíte šanci k tomu, abyste to udělali nebo si jí vezmete až tehdy, když na ni budete mít skutečně chuť a ne jen ze zvyku a že je zrovna po ruce. Příprava je základ, a tak mějte doma potraviny, tzv. na zdravé zobání. A nemusí to být něco ultra zdravého, jen třeba o něco méně tučné, slané, sladké apod. Ono i malé změny přináší velké výsledky.


Je vaším zlozvykem nadbytečné pití slazených tekutin? Kupte si nejprve jen menší množství. Místo 2l PET lahve šáhněte po 0.5l verzi. Nejde o to se zlozvykem ze dne na den přestat, ale postupovat krok po kroku. Snižovat množství tak pomalu, aby bylo odvykání snadné.


Zkuste se sladit např. čekankovým sirupem (uvidíte, že pokud to s tím přeženete, tak si po 10 návštěvě WC sami rozmyslíte, kolik si ho příště dáte.), přidat do vody mátu nebo citrusy, které obyčejnou vodu aspoň trochu ochutí, nebo pijte perlivou vodu, která sice slazená není, ale je zábavnější než obyčejná voda bez chuti. Uvažte si bylinkový nebo ovocný čaj, který může být nasládlý sám o sobě.


Pijete hned po ránu kávu? A co tak jí nahradit černým čajem s mlékem, Carem, Meltou nebo podobně chutnající tekutinou? Ze začátku to bude rozhodně rozdíl, ale časem si stejně jako na kávu zvyknete a už vám to ani nepřijde. A dopřejte si šálek kvalitní kávy jednou denně nebo jen o víkendu. Uvidíte, že o to víc si ho vychutnáte a oceníte jeho chuť.


 


Úkol


Ke svým zlozvykům připište nové návyky, které je nahradí. Připište k nim i konkrétní čas nebo podnět, který byl svázán z předešlým zlozvykem.

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page